poniedziałek, 17 grudnia 2012

Dieta norweska;

Jest to bardzo rygorystyczna a zarazem skuteczna dieta odchudzająca, która pozwala w ciągu 14 dni schudnąć aż 10 kg. Została opracowana przez specjalistów od żywienia uniwersyteckiego w Oslo. Aby osiągnąć zadowalający wynik, należy jeść tylko produkty dozwolone, ilość nie jest aż tak ważna. Jeśli jednak przerwiemy dietę, nie możemy jej kontynuować, musimy zacząć od początku. Dieta norweska przyspiesza przemianę materii, jednak jest dosyć rygorystyczna i wymaga cierpliwości. Dieta opiera się głównie na jajkach i grejpfrutach. Oprócz tego można jeść surówki z selera naciowego, marchwi, pomidora, ogórka konserwowego - do surówek i sałatek nie dodajemy oleju ani dresingu. Mięso powinno być gotowane np. pierś kurczaka, wołowina, ryba również gotowana. Można też przyrządzać w opiekaczu lub na grillu, ale beż dodatku tłuszczu. W diecie norweskiej ograniczamy użycie soli do minimum, ale najlepiej w ogóle jej nie używać. Nie słodzimy też żadnym napojów, a kawę pijemy beż śmietanki. Jajka jemy tylko w postaci gotowanej. Dopuszcza się jedzenie pieczywa. W tej diecie nie ma kolacji. Przykładowy jadłospis: Śniadania - codziennie grejpfrut, 1 lub 2 jajka, herbata lub kawa ( wyjątkiem jest poniedziałek, kiedy to jemy 3 jajka – na twardo lub na miękko, ale zawsze gotowane). Poniedziałek II śniadanie - 1 lub 2 jajka, grejpfrut, kawa lub herbata obiad - 3 jajka, surówka warzywna, kromka chleba, kawa lub herbata Wtorek II śniadanie - 1 lub 2 jajka, grejpfrut, kawa lub herbata 0biad - mięso wołowe gotowane , pomidor, seler naciowy, ogórki i inne warzywa, herbata lub kawa Środa II śniadanie - 1 lub 2 jajka, szpinak gotowany z łyżką jogurtu obiad - 2 kotlety (z kurczaka, indyka, jagnięcia), seler naciowy, pomidor, ogórki i inne warzywa, herbata lub kawa Czwartek II śniadanie - surówka z warzyw, grejpfrut, kawa lub herbata obiad - 1 lub 2 jajka, ser biały, szpinak, kromka chleba Piątek II śniadanie - 1 lub 2 jajka, szpinak, kawa lub herbata obiad - ryba, surówka, kawa lub herbata Sobota II śniadanie - sałatka owocowa obiad - wołowina, seler naciowy, pomidor, ogórki kiszone, kawa lub herbata Niedziela II śniadanie - duży plaster zimnego mięsa indyka lub kurczaka, pomidor, grejpfrut obiad - zupa jarzynowa, mięso drobiowe, pomidor, gotowana kapusta, seler naciowy, grejpfrut, kawa lub herbata. Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz